Med metaldetektor i udgravningsfeltet

En af museets faste metaldetektor folk - Ove Madsen - afsøger udgravningsfeltet for metaller.

En af museets faste metaldetektorfolk - Ove Madsen - afsøger udgravningsfeltet for metaller.

En afsøgning af udgravningsfeltet resulterede i metalfund, der, når de har været en tur forbi konserveringen, kan vise sig at være spændende.

klædeplomb2Udover de obligatoriske jernnagler dukkede nemlig en blyplombe op. Blyblomber anvendes til forsegling og garanti af varepakker. Særligt kendes de som såkaldte klædeplomber, der garanterede kvaliteten af tekstilerne, og gav oplysninger om oprindelseslandet, typisk Nederlandene, Frankrig, Tyskland eller England. Den fundne plombe er af en type, der næsten udelukkende kendes fra Danmark, specielt i Ålborg er der fundet mange, og de kendes fra sidst i 1400-årene. Det er dog først i 1600-tallet, at de bliver rigtigt almindelige. Plomberne stammer vist alle fra Leiden og Amersfoort, begge byer beliggende i nuværende Holland, men det er endnu ikke afgjort, fra hvilken by det fundne stykke stammer.

mønt_1Herudover blev der fundet en mønt, der dog er for korroderet til, at vi umiddelbart kan bestemme den. I den nuværende tilstand ligner mønten besnærende meget mønterne fra Erik Klippinge’s tid (konge fra 1259-1286).  Måske kan et røngtenbillede hjælpe?

rembeslagDer blev desuden fundet et rembeslag  af bronze.

 

 

Alle fundene er nu på konserveringsafdelingen på Moesgård Museum, hvor de bliver stabiliseret. Under festugen er konservatorer fra museet til stede på udgravningen, og det er muligt at aflægge dem et besøg og følge deres arbejde med, at få motiverne på metallerne til at stå klarere frem.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: