Teltet rejses og arkiverne undersøges

Teltet rejses på Bispetorvet

Teltet rejses på Bispetorvet

I disse dage rejses det store telt, der skal beskytte udgravningsfeltet mod vind og vejr. Hvilket er tiltrængt – da udgravningsfeltet led under de voldsomme regnskyl, der kom aftenen og natten mellem torsdag og fredag.

Feltet tog skade af regnen natten mellem torsdag og fredag - nu skal teltet beskytte det.

Feltet tog skade af regnen natten mellem torsdag og fredag - nu skal teltet beskytte det.

Desværre kan vi ikke arbejde i feltet, mens teltet rejses, så selve udgravningen ligger stille disse dage. Tilgengæld giver det os mulighed for,  at bearbejde de fund vi har gjort, og at gå i på jagt i arkiverne.

Museumsinspektør Søren Tange Rasmussen fra Besættelsesmuseet i Århus havde allerede forsynet os med et interessant billedmateriale af Bispetorvet gennem tiderne

Bispetorvet i 1904, før torvet afgraves.

Bispetorvet i 1904, før torvet afgraves. (Foto: Besættelsesmuseet).

Bispetorvet i 1915. Foto: Besættelsesmuseet.

Bispetorvet i 1915. (Foto: Besættelsesmuseet).

Bispetorvet i 1918

Bispetorvet i 1918, hvor de sidste bygninger fjernes. (Foto:Besættelsesmuseet.)

Bispetorvet 1918. (Foto: Besættelsesmuseet)

Bispetorvet 1918. (Foto: Besættelsesmuseet)

Bispetorvet 1921 under afgravningen af torvet. (Foto:Besættelsesmuseet).

Bispetorvet 1921 under afgravningen af torvet. (Foto:Besættelsesmuseet).

Bispetorvet i 1945.Det forreste beskyttelses rum er det, som vi har fanget kanten af i vores udgravning. (Foto:Besættelsesmuseet).

Bispetorvet i 1945. Det forreste beskyttelses rum er det, som vi har fanget afslutningen af i vores udgravning. (Foto:Besættelsesmuseet).

Bispetorvet i 1945 under de dramatiske kampe der udspillede sig mellem modstandsfolk og tyske soldater under befrielsen. (Foto: Besættelsesmuseet).

Bispetorvet i 1945 under de dramatiske kampe, der udspillede sig mellem modstandsfolk og tyske soldater under befrielsen. (Foto: Besættelsesmuseet).

De spændende billeder gav os håb om, at der kunne gemme sig yderligere oplysninger om Bispetorvet i arkiverne. Så vi kontaktede Århus Stiftstidende om de mon lå inde med billedmateriale fra Bispetorvet. Vi fik oplyst at deres billedarkiv lå på erhvervsarkivet. Her blev vi hjulpet lidt videre og har bestilt de billeder, der omfatter perioden fra 1930-1950. Forhåbentlig har der været en kvik fotograf, der har taget billeder dengang beskyttelsesrummene blev opført – det kunne jo være rigtig interessant- hvis det kunne løfte en flig af sløret for hvad, der har gemt sig under beskyttelsesrummene.

Lokalhistorisk arkiv under hovedbiblioteket har også en omfattende samling af fotos fra Bispetorvet gennem tiderne – skudt fra forskellige vinkler – forhåbentlig vil dagen i dag give afkast.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: