Festugen der gik… i udgravningen

DSC_0163

Ugen igennem går udgravningen fremad, og vi har endelig fået renset op i udgravningsfeltet efter det store regnskyl, der kom ugen før teltet var oppe og som satte os noget tilbage.

 

vand2

Her ses hvorledes vandet slører udgravningsfeltet og fylder en kælder fra middelalderen med vand.

 Uheldigvis bliver vi –  når vi får styrtregn – stadig noget plaget af indsivende regnvand til trods for, at vi har etableret et dræn langs siden af teltet.

Det er ikke alene vandet, der er problemet, men også det planeringssand, som det trækker med sig, og som aflejrer sig i store sandkager i feltet, der skjuler lagene. 

kælderen under en af Kannikeboligerne

Gulvet i kælderen under en af Kannikeboligerne kommer til syne

 I kælderen til ”kannikeresidensen” er der tiltrods for vandet alligevel sket fremskridt.  Lars har gennem ugen fået tømt halvdelen af kælderen for brokker , så et rigtig nydeligt gulv er kommet til syne.

Efter han havde tegnet og beskrevet jordlagene i profilen, kunne han også give sig i kast med den anden halvdel, hvor han nu kunne bevæge sig ned lag for lag. 

 I den anden halvdel af kælderen gemte, der sig en overraskelse.. .

Det havde hele tiden undret os at den trappe, der gik op af kælderen, ikke var bygget  i forbandt – hvilket tyder på, at den ikke var født med kælderen, men snarere var en senere tilføjelse  – og nu dukkede en døråbning op i den ene side af kælderen med en rigtig fint afrundet dørvange.

Her ses de fint afrundede munkesten i dørvangen.

Her ses de fint afrundede munkesten i dørvangen.

 Endelig kan udgravningsfeltet tegnes og lagene fra de forskellige faser beskrives, fra den ene ende af feltet til den anden.

Susanne og Dorthe tegner lagene og fundene med pantograf.

Susanne og Dorthe tegner lagene og fundene med pantograf.

Susanne og Dorthe er i gang med at med at tegne fladerne – og beskrive lagene. Det foregår med en pantograf, en tegnemaskine, der tegner i målestok 1:20. Siden skal tegningerne digitaliseres og føres ind i computeren, så også fundene kan knyttes til de rigtige lag. 

Et snit gennem tiderne på torvet

vand3

Heldigvis nåede Birka at tage fotos, tegne og beskrive profilsnittet inden regnen fyldte det med vand.

 Birka har koncentreret sig om at dokumentere profilerne, der er i det snit, der er anlagt tværs over feltet. Snittet skærer sig ned gennem lagene helt ned til vikingetiden og giver os mulighed for at se hvad der venter os på vores vej gennem lagene.

Birka fotograferer lagene under "Kapitelhuset" - domkirkepræsternes fælleshus, som af Ejler Haugsted blev dateret til 1200tallet i 1921.

Birka fotograferer lagene under "Kapitelhuset" - domkirkepræsternes fælleshus, som af Ejler Haugsted blev dateret til 1200tallet i 1921.

Kapitelhuset er nok næppe fra 1200tallet
Karin har haft travlt nede i den fjerneste ende af udgravningsfeltet med, at rydde udgravningen for brokker og afrense fladen, og her er der igen en vigtig afsløring at finde. Statsbibliotekar Ejler Haugsted fandt jo i sin tid i 1921 en stor bygning, som han tolkede som Kapitelhus – fælleshus for domkirkenspræster kannikerne – han daterede bygningen til at være samtidig med Domkirken, der anlægges omkring 1200 e. Kr.  
Men inde under den bygning, som Ejler Haugsted fandt,  har vi nu fundet rester af endnu et hus – der således må være ældre end “Kapitelhuset” og nok snarere er fra 1200tallet end “Kapitehuset” er det.
Det er komplicerede lag og særlig her omkring "Kapitelhuset" kommer de med væsentlige afsløringer.

Det er komplicerede lag og særlig her omkring "Kapitelhuset" kommer de med væsentlige afsløringer.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: