Stentøj

Gennem hele middelalderen kender vi til keramik importeret fra andre lande. Fra 1300-tallet og frem er det tyske stentøj den mest almindelige importvare i Århus og de fleste andre danske byer. Stentøj er en lervare, der er brændt ved så høje temperaturer, at den gennemsintrer og bliver vandtæt. Den bruges derfor til forskellige former for drikke-kar, kander og flasker. Som kogegrej egner stentøj sig ikke. I sidste halvdel af 1500-tallet kommer en stor del af det stentøj vi finder i Århus, fra produktionssteder i og omkring Köln; dels fra selve byen Köln men også fra Frechen, Aachen og Raeren. Her har man i 15- og 1600-tallet en enorm produktion af stentøj. Fra bevarede toldregnskaber fra havnen i London har man beregnet, at der alene til denne havn, i perioden mellem 1600 og 1640, blev importeret hen imod 10 millioner stykker stentøj.

Ved udgravningen af den lille teglstenskælder er der dukket et skår op fra en lille drikkekop eller salvekrukke. Den er produceret i Raeren, en by der i vore dage befinder sig i Belgien ganske tæt på den tyske grænse. Stentøjet fra Raeren er karakteriseret ved en grå brudflade (skærv) og fra sidste halvdel af 1500-tallet oftest med en smuk nøddebrun heldækkende glasur.

Lille drikkekop af stentøj fra Raeren, med karakteristisk grå skærv og heldækkende nøddebrun glasur. Sidste halvdel af 1500-tallet.

Lille drikkekop af stentøj fra Raeren, med karakteristisk grå skærv og heldækkende nøddebrun glasur. Sidste halvdel af 1500-tallet.

Eksempler på krus fra Raeren. I begyndelsen af 1500-tallet er stentøjet fra Raeren ofte dekoreret med masker.

Eksempler på krus fra Raeren. I begyndelsen af 1500-tallet er stentøjet fra Raeren ofte dekoreret med masker. (Ill.: O. E. Mayer 1967: Fünfzehn Jahre Grabungen im Raerener Land, Raerener Steinzeug (ed. B. Poll), s. 173)

Reklamer

One Response to Stentøj

  1. Veulf siger:

    Ønske: At i ved hvert foto har en størrelseangivelse, fx. et målebånd med cm.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: