For første gang i Århus: En Iberisk krukke

Vi har løbende på denne blog vist forskellige former for eksotisk keramik importeret fra lande så fjerntliggende som Kina. Denne gang drejer det sig om et stykke fra den iberiske halvø, og lad det være sagt med det samme, det stammer ikke fra selve udgravningen, men er fundet få uger før udgravningens start, ca. 25 meter nord for udgravningsfeltet. Der er tale om halsen til en flaskelignende krukke lavet af fint magret, lyst rød-orange ler og helt uden glasur. Krukken hører til en type der kaldes Mérida-vare. Mérida er en by i Spanien, et halvt hundrede kilometer fra den portugisiske grænse. Om krukken rent faktisk er produceret i Mérida er noget omdiskuteret; den kan lige såvel være fra Alentejo i Portugal eller fra et dusin andre småbyer i dette område. Krukken produceres fra 1200-tallet og frem, ja selv i dag vil man i området kunne finde disse krukker. De ældre eksemplarer er grovere magret og mere brune; den mere lyse type som dette skår repræsenterer hører snarere 15- eller 1600-årene til og passer dermed fint til dateringen af vores krukke til tiden omkring 1600.

03

Hvad laver en sådan krukke tusinder af kilometer fra sit produktionssted? Den er næppe importeret på grund af sin skønhed eller sit eksotiske ydre; der er tale om en lervare der kunne være lavet i Klostergade. Nej, den er importeret som en beholder: Det har været indholdet der var interessant, ikke krukken. Et første gæt kunne være olivenolie, men sådanne krukker plejer at være større, så vi skal altså have fat i noget mere værdigfuldt. Måske er det eksotiske krydderier som syltede ingefær eller andre spændende sager beregnet for en kræsen gane.

Det er tilsyneladende første gang en sådan krukke er fundet i Århus, men måske er det fordi vi ikke har opdaget dem. De er svære at identificere, for leret krukken er lavet af, ligner fuldstændigt hvad man kunne forvente at finde hos en lokal pottemager, så det er kun når der dukker stykker op der er så karakteristiske at der ingen tvivl er, at man opdager hvad man har mellem hænderne.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: