Et sjældent fund fra vikingetiden! – og ikke en bukseknap

Læsere af denne blog vil vide, at vi i starten af udgravningen fandt noget, vi kaldte en emaljeret knap (se nederst på bloggen). Vi skal jo alle lære, så længe vi lever, og det gælder også for undertegnede (visse vil sige, at det i særlig grad er gældende for undertegnede). Således forleden dag hvor en af mine kolleger på Moesgård Museum, Andres Dobat, kunne fortælle, at denne knap på ingen måde var en knap men der imod en korsemalje-fibel. Fiblen er fundet i fyldet omkring en brønd fra 1500-årene, og er derfor fjernet fra sin oprindelige kontekst. Det er jo noget vi arkæologer almindeligvis beklager, men i dette tilfælde skal vi måske være glade, for det kan meget vel være den eneste grund til, at smykket overhovedet er bevaret, da bevaringsforholdene for metal i de vikingetidige lag i Århus er særdeles ringe.

korsemaljefibel

Foto: Fotolab, Moesgård Museum. Tegning: L. Krants Larsen.

En fibel, eller som det hedder på latin fibula, er en smykkenål med en sikkerhedsnål-lignende anordning på bagsiden til fastgøring af klædedragten. Fibulaer bruges fra århundrederne før Kristi fødsel og frem til starten af 1100-årene. Deres udseende skifter meget gennem tiderne. Vores korsemaljefibel er konstrueret som et såkaldt celleemalje-arbejde. Den er lavet af en 2,5 mm kasseformet bronzeskive med en diameter på 2,1 cm, hvori er påloddet fire vinkelstillede celler således, at der dannes et korsmotiv. I centrum er påloddet en cirkulær celle. Felterne som cellerne danner, er udfyldt med en hvidlig glasmasse. På bagsiden er der rester efter nålen. Den fundne type (der kaldes Wamers type 1) dateres traditionelt til 800-årene. Den er ikke produceret i Danmark men antageligt i det rhinske område.

celleemalje

Celleemalje. Først påloddes celler der efterfølgende udfyldes med glaspulver. Det hele opvarmes til 800 grader til pulveret smelter. (Ill. N. Stratford 1993: Catalogue of Medieval Enamels in the British Museum II, s. 19).

Det er første gang at der er fundet en sådan fibel i Århus og skønt der ved hjælp af detektorafsøgninger efterhånden er fundet en del, må typen stadigvæk betragtes som sjælden. Under 50 eksemplarer er indtil videre fundet i Danmark og af type 1, som vores stykke repræsentere, er der kun fundet en håndfuld: Et par stykker i Ålborg-området, et par stykker fra Ribe-området og muligvis en fra Roskilde-området. Motivet er tydeligvis kristent, men betyder det at vi i Århus i 800-årene havde kristne indbyggere? Det er lidt vanskeligt at svare på. At der kan have været kristne folk i byen kan på ingen måde afvises, men fundet kan lige såvel afspejle handel eller hjembragt plyndringsgods fra vikingetogter.

Er men interesseret i yderligere oplysninger om disse spændende smykker kan man læse J. Ulriksen 2003: Vikingetidige korsemaljefibler fra Uppåkra, Uppåkrastudier 9, s. 203-213 og M. Panum Baastrup 2009: Småfibler af karolingisk og ottonske typer i Danmark, Aarbøger for Nordisk Oldkyndighed og Historie 2005, s. 209-255.

Reklamer

3 Responses to Et sjældent fund fra vikingetiden! – og ikke en bukseknap

 1. Niels H. Andersen siger:

  hvor det dejligt at vide, at Moesgårds arkæologer bliver klogere!

 2. Claus Feveile siger:

  … ja men det var da også på tide … 🙂

  – og Lars: ..”et par stykker fra Ribe-området” .. næ, du vi har pt. 38 emaljefibler omkring Ribe (men ikke én eneste i selve byen…). Her af er de 9-10 stykker korsemaljefibler..
  Men stort til lykke med det fine fund. Og gør os lige en tjenste: find en i primært leje, så vi endelig kan få noge af dem arkæologisk dateret og ikke “nare” som løsfundne detektorfund

  • Lars Krants siger:

   Kære Claus

   Det er skrækkeligt som alle folk er klogere end jeg selv. Det skal dog pointeres, at når jeg siger et par stykker fra Ribe-området, mener jeg udelukkende korsemaljefibler af type 1. Vi vil bestræbe os på fremover kun at finde fibler i sikre veldaterede konstekster – det manglede da bare!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: