Pygmæen og tranerne

På udgravningen har vi god hjælp af vores amatørarkæologer, der ikke er blege for at gå i gang med selv de værste opgaver – som eksempelvis at tømme en brønd der er fyldt op med klægt ler, kampesten og masser af teglstensbrokker. I dette uappetitlige fyld er der dukket et morsomt fund frem. Der er tale om et stykke fra en grønglaseret kakkel. Det er i sig selv ikke så usædvanligt, men det er motivet til gengæld. Der er tale om en lille tyk mandsling ridende på en løve. I den ene hånd holdes et spyd og med den anden hånd vinkes kækt ud mod beskueren. Motivet er ret mærkeligt og er søgt tolket som en pygmæ på tranejagt. Kaklen dateres til 1500-årene.

Kakkel fra 1500-tallet. Stykket er ca. 11½ cm højt.

Pygmæernes kamp mod tranerne er en gammel græsk myte, der omhandler dette dværgfolks kamp mod tranerne, der ødelagde deres kornmarker. Bevæbnede med spyd red de på bukke i kamp mod kæmpefuglene. Hvordan bukkene er blevet til en løve gives der ingen forklaring på.

Finderne af kakkelen, Leif Jensen og Poul Egebæk. Poul er tillige formand for Østjyske Amatør Arkæologer. Vil du vide mere om denne forening kan du se på deres hjemmeside http://www.graverne.dk

Hvordan disse mærkelige historier finder vejen frem til senmiddelalderen er kringlet og morsom. Historien kendes fra Olaus Magnus’ Historie om de nordiske folk fra 1555. Han kan have kendt historien fra den såkaldte Mandevilles Rejser, en fantastisk løgnehistorie fra sidst i 1300-tallet der omhandler alskens forunderlige folkefærd i meget fremmede lande, bl.a. pygmæer, blemmaer (mennesker hvis ansigt sidder på maven) og skiapoder (mennesker med kun en fod der til gengæld er i kæmpeformat). Forfatteren til denne bog, der muligvis var en fransk munk, kan være inspireret af de lige så mærkelige løgnehistorier om Johannes Presbyter, eller som han kommer til at hedde på dansk Jon Præst, der bringes til live i en række breve fra 1160-erne og hurtigt spredes over hele Europa.

Er man interesseret i disse forunderlige historier kan følgende anbefales at læse: O. Kristiansen 2003: Danske kakkelovne og deres billedprogrammer i 1. halvdel af 1500-tallet, Bolig og familie i Danmarks middelalder (ed. E. Roesdahl), s. 259-282; O. Magnus 1976: Historia om de nordiska folken; M. Lorenzen 1881: Mandevilles Rejse på Dansk fra det 15. århundrede; A. Fjelstrup 1910: Gotfred af Ghemens udgave af Hisorien om Jon Præst. En hurtigere genvej kan være at læse Umberto Eco’ roman Baudolino.

Har du lyst til at være amatørarkæolog, kan du kontakte Poul Egebæk, formand for Østjyske Amatør Arkæologer. Vil du vide mere om denne forening kan du se på deres hjemmeside www.graverne.dk

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: