Et brændt grubehus fra vikingetiden

af Christian Graabach-Klinge

I den sidste tid har vi undersøgt udgravningens bedst bevarede grubehus. Grubehuset, der er fra vikingetiden, har vist sig at rumme mange meget fine fund, blandt andet de her på bloggen tidligere omtalte glasperle og bronzespore.

Men grubehuset er også i sig selv meget interessant, og det skyldes, at huset er gået til ved en brand. Normalt, når vikingerne rev en bygning ned, blev alt fjernet og genbrugt. Dette grubehus er brændt og det har derfor ikke været interessant for vikingerne at genbruge byggematerialerne fra huset. Det giver os derfor et sjældent indblik, i hvordan et grubehus fra vikingetiden var bygget, samt hvordan det har været indrettet.

Set fra oven ligner brandlaget et virvar af aske, sand og forkullet træ…

… men set tæt på kan man tydeligt se det forkullede bygningstømmer.

 

Grubehuset er 4 x 4 meter stort, det er gravet 70 cm ned i jorden og indvendigt har væggene været beklædt med lodrette planker. Vægplankerne er bevaret i huset netop fordi det er brændt og træet er forkullet. Derfor har træet kunne holdet til mere end 1000 år i jorden.

Vægplankerne ses som forkullede aftryk af træet.

 

Et sjældent fund som branden også har bevaret, er en sæk korn som ligger strøet i et tykt lag langs den ene væg i huset. Ligesom træet er kornet forkullet.

Nærbillede af det forkullede korn. Museets eksperter skal kigge på kornet, derved kan vi opnå mere viden om vikingetidens spisevaner.

En tegners foreslag til hvorledes et grubehus kan have set ud. Dette har et vindfang foran døren. Det er ikke iagttaget ved vores hus. (Ill.: Vikingernes Aros (red. A. Damm), 2005, s. 22)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: