Vikingetidsbrønden – der styrtede sammen…

I de første dage af januar blev der gravet i  de sidste anlæg – samtidig med at udgravningsfeltet gradvist blev fyldt op med sand.

Et af de anlæg, der var blevet gemt til de allersidste dages udgravning var en brønd fra vikingetiden – der havde gemt sig under den vestlige kælder i kannikeboligen.

Oprindelig havde vi antaget, at der var tale om et grubehus, men efterhånden, som den fortsatte nedefter, stod det klart, at der var tale om en brønd. De første 1,5 m blev gravet med skovl – men med placeringen helt op mod udgravningens feltgrænse, og risikoen for sammenstyrtning gjorde at det blev besluttet at grave det sidste stykke med maskine – når resten af feltet var færdig udgravet. Det foregik dog ikke uden problemer, maskinen kom godt igang og træstykker blev reddet op. Træet stammer dog sandsynligvis ikke fra selve brøndens konstruktion, men er snarere noget, der er kastet i, da brønden blev opgivet. Hvad træet har været en del af vil senere undersøgelser vise.

Såsnart maskinen flyttede et lag jord fra brønden - styrtede et stykke mere af brøndfyldet sammen. Fyldet blev dog reddet over i den hvide "bigbag", så fyldet kan blive soldet og fundene fra brønden findes. Foto: Jens Kirkeby, Moesgård Museum.

 

Heldigvis kunne vi gøre en del vigtige iagttagelser ikke alene om brønden. Blandt andet også hvordan landskabet har set ud helt tilbage til stenalderen i det store snit, der blev skåret gennem jordlagene. Foto: Jens Kirkeby, Moesgård Museum.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: