Så er efterbearbejdningen gået igang!

I løbet af udgravningen tog vi jord hjem fra de mest spændende lag. Denne jord er vi er nu gået i gang med at vandsolde. Det foregår ved hjælp af museet soldeanlæg, der både er forholdsvis nyt og betydelig mere vandbesparende end de anlæg, vi tidligere har haft. Det recirkulerer nemlig vandet, som bruges til at spule jorden igennem soldet med.

Her er en af vore flittige amatørarkæologer igang med soldning af den hjemtagne jord fra Bispetorvet.

Der er dukket forskellige spændende ting frem i soldet, bl.a. flere glasperler fra fylden i grubehusene og en fin benperle fra et gulvlag i det middelalderlige teglstenshus, der lå midt i udgravningsfeltet. Perlen stammer antageligt fra en bedekrans eller som den også ofte kaldes, en rosenkrans. Rosenkransen anvendes især i tilbedelsen af Vor Frue og blev umådeligt populær i senmiddelalderens meget stærke og ekstatiske dyrkelse af Jomfru Maria.

Her nogle af genstandene fundet de sidste par dage - alt fra vikingetiden undtagen benperlen fra 14- eller 1500-tallet. Øverst til venstre ses en tenvægt og herunder forskellige glasperler. Øverst til højre en fint dekoreret benperle, antagelig fra en rosenkrans.

Nærbillede af benperlen fra 14- eller 1500-tallet. Den stammer sandsynligvis fra en rosenkrans.

 

Når man finder jern i en udgravning er det som oftest uformelige rustklumper, men der kan gemme sig spændende ting i sådan en rustklump. Så derfor bruges der røntgenfoto til at danne sig et overblik over hvilke rustklumper, det kan betale sig at undersøge nærmere og hvilke der er uden interesse.

Alle metalgenstandende fra udgravningen er nu blevet røntgenfotograferet, og der gemte sig da også forskellige spændende ting i rustklumperne. Blandt andet en del til en taphane, som jo er en hane man monterer på f.eks. øltønder. Og netop denne taphane lever virkelig op til sit navn, kan man sige, toppen på hanen er nemlig udformet som en hane.

Denne taphanedel stammer fra et af gulvlagene i kælderen til det middelalderhus, som lå midt i udgravningsfeltet. I denne kælder fandt vi ikke mindre en to hele taphaner under selve udgravningen, så mon ikke husets ølkælder har befundet sig her?

Røngtenbillede af rustklump der gemte på håndtaget til en taphane.

En anden interessant ting, som røntgenfotografierne har afsløret, er to fragmenter af ringbrynjer fra vikingetiden. Den ene lå i fyldjorden i et af grubehusene, hvor der også er fundet rideudstyr i form af en spore og et bidsel, så det er lige før vi har repræsenteret dele fra en hel krigerudrustning nu.

Røngtenbillede af dele fra ringbrynje - begge fra vikingetiden.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: