Endelig! Første mønt fra vikingetiden

 af Lars Krants

Så lykkedes det endelig – vi har omsider fundet vores første mønt fra vikingetiden – fundet af vores soldespecialist Lea Pind. Den er fundet i det brændte grubehus (som du kan læse om flere steder på denne blog) i forbindelse med vandsoldning af jorden. Mønten er endnu ikke konserveret, og bestemmelsen er foretaget af undertegnede og ikke af en numismatiker (møntspecialist), men efter alt at dømme, er der tale om en såkaldt halvbrakteat af kors-type. Den er præget engang i sidste halvdel af 900-årene, måske i Hedeby. Det er ikke ofte vi finder mønter i Århus, hvilket antageligt skyldes, at den jord vi har i byen, er af en sådan beskaffenhed, at metaller kun dårligt bevares. Men i ny og næ er vi heldige – oftest er det mønter fra den sene del af middelalderen – 14- og 1500-tallet – særligt ofte finder vi vel nok Danmarks mest almindelige middelaldermønt overhovedet: Erik af Pommerns kobbersterling fra o. 1422. Mønter fra vikingetiden er i Århus uhyre sjældne, kun et par stykker har jeg kendskab til, begge fundet nær Katedralskolen.

Halvbrakteat af kors-type fra sidste halvdel af 900-årene. Motivet kaldes et korsende-kors. Ill. fra Malmer

Der er med sikkerhed slået mønt i Århus af flere omgange, men en fremstilling af Århus’ mønthistorie frembyder store vanskeligheder, da der overhovedet ingen skriftlig overlevering foreligger før 1535. Øjensynlig har kongen haft møntret i byen gennem hele middelalderen, og han har lejlighedsvis ladet slå mønt når han var i staden. På mønter er Århus nævnt ved tre lejligheder: Under Hardeknud (1035-42), Magnus den Gode (1042-47) og Sven Grathe (1146-57). Endelig ved vi fra skriftlige kilder, at der under Christian III blev slået mønt i byen i 1535. Mange mønter er uden bynavn, og det er derfor ikke utænkeligt, at der ved mange andre lejligheder er slået mønt i Århus.

Trods mange års arkæologisk virksomhed i Århus, er det kun en enkelt gang lykkedes os arkæologer at finde en møntskat. Det var i 1955 hvor arkæologer fra Nationalmuseet udgravede krypten under Vor Frue kirke. I gulvlagene fandt de en møntskat bestående af 24 nordtyske hulpenninge dateret til ca. 1350-60. Men der er dog fundet andre skatte i Århus – bare ikke af arkæologer. I 1908 fandt arbejdsmand A.P. Andersen, på grunden hvor nu Magasin er liggende, en skat af kæmpeformat gemt i en stentøjskrukke. Ikke mindre end 5759 mønter var der i krukken. Skatten dateres til at være nedlagt kort efter 1392. Den sidste møntskat der kendes fra Århus er opsamlet allerede i 1846 i en gård til Vestergade 60. Skatten bestod af 89 mønter og dateres også til umiddelbart efter 1392.

Stentøjskrukke fundet i 1908 ved vore dages Magasin. Indeholdt mere end 5000 mønter. Krukken, en såkaldt dobbelthank-krukke, er lavet i Siegburg nær köln i sidste halvdel af 1300-tallet. Ill. fra Liebgott.

Litteratur: Jørgen Steen Jensen m.fl.: Danmarks middelalderlige skattefund c. 1050 – c. 1550, Bd. I-II, 1992. Niels-Knud Liebgott: Danske fund af møntdateret keramik c. 950-1450, 1978. Brita Malmer: Nordiska mynt före år 1000, 1966. Georg Galster: Århus’ Mønter, Den gamle By’s Årbog, 1956, s. 19-43.

Reklamer

7 Responses to Endelig! Første mønt fra vikingetiden

 1. Morten Søvsø siger:

  Tillykke! Jens Christian Moesgaard har foreslået, at jeres mønttype er slået i Jelling måske som en demonstrativ markering af Haralds overgang til kristendommen. God artikel om emnet i NNUM indenfor de seneste par år. Meget tynd blanket?

  • Lars Krants siger:

   Kære Morten

   Tak for henvisningen hvilket har affødt ovenstående blogindlæg.

   Hilsen Lars Krants

 2. Gurli Pedersen siger:

  Nø, jeg fandt sådan en i min baghave i går.

  • Lars Krants siger:

   Kære Gurli Pedersen

   Det ville være lidt af en sensation hvis du har ret. Jeg vil anbefale dig at kontakte Jens Christian Moesgaard på Nationamuseet. Han er meget interesseret i denne type mønter.

   Hilsen Lars Krants

 3. lasse johansen siger:

  hej jeg har lige kontaktet national museet for at høre om 2 mønter jeg har fundet, 1 stk flad med stempel, ved ik hva metal, tror det er fra vikingetiden, får man noget for det?? et styk joackimtaler fra 1525 af bronce,,

  • Lars Krants siger:

   Kære Lasse Johansen

   Det lyder spændende med dine fund, og her på museet vil vi meget gerne se mønterne så de kan blive bestemt og registreret. Om de giver danefæ-godtgørelse er ikke noget vi på Moesgård Museum bestemmer, det afgøres alene af Nationalmuseet, men er de interessante nok kan du være heldig.

   Hilsen Lars Krants

   • lasse siger:

    tak for svaret, jeg har taget billeder og sendt mail til national museet, men tror den lille firkantede ting med stempel jeg fandt er en forseglings ting til kornsække, så folk ik kunne stjæle fra kongen(:

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: