Er korsmønten slået af Harald Blåtand i Jelling?

af Lars Krants

Endnu engang må vi på Moesgård Museum bøje hovedet og takke arkæologerne i Ribe (se kommentar til forrige blogindlæg). Jeg ser frem til den dag hvor vi kan finde noget i Århus de hverken har set eller hørt om i denne så heldigt stillet by.

Mønten er nu blevet røngtenfotograferet og det står nu ganske klart, at der er tale om en halvbrakteat af korstype; dog med et lidt anderledes præg end vist på det forrige billede (se sidste indlæg nedenfor) idet der er nogle små prikker mellem korsenderne. Møntens anden side er kun dårligt bevaret og præget er vanskeligt at se, ikke mindst fordi mønten er så tynd, at prægene kan ses på begge sider. Svagt kan skimtes nogle buede linjer og ud fra kendskab til bedre bevarede mønter er der sandsynligvis tale om et præg som det fremgår af tegningen herunder.

For- og bagside af mønten. (ill. Malmer 1966)

Det er forslået, at mønten er præget af Harald Blåtand i Jelling og vil dermed blive blandt de ældste danske mønter med kristent motiv. Den findes uhyre sjældent som detektorfund, hvilket formentligt skyldes den ringe vægt: Den giver simpelthen intet udslag! Mere overraskende er det i og for sig, at den lige så sjældent findes på arkæologiske udgravninger. Faktisk er der næppe fundet mere end en håndfuld.

Vi bliver mere og mere glade for vores lille skrøbelige mønt!

Litteratur: J. Christian Moesgaard: Hvorfor er der så få enkeltfund af Harald Blåtands mønter? Nogle betragtninger om møntfunds repræsentativitet, Nordisk Numismatisk Unions Medlemsblad, 2009:4, s. 135-139.

Reklamer

6 Responses to Er korsmønten slået af Harald Blåtand i Jelling?

 1. Ove Madsen siger:

  “” mønten giver slet ikke udslag på detektor “”

  Dette udsagn må stå for egen regning, vil du vædde, jeg tager gerne udfordringen op. Hvis du tør?

  Hej Ove Madsen , udi staden Hørning.

  • Lars Krants siger:

   Kære Ove

   Vædde tør jeg ikke. Et faktum er det dog, at de kun meget sjældent indleveres som detektorfund (jævnfør Moesgaards artikel). Vi bliver næsten nødt til at teste påstanden næste gang du kommer forbi.

   Hilsen Lars Krants

 2. jens christian moesgaard siger:

  Kære Lars! Rigtigt meget tillykke med fundet (og også fundet af Christoffer af Bayerns skillingen!). Jeg tror, Ove har ret mht detektorer – hører gerne resultatet af et evt. eksperiment. Tilskrivningen til Jelling er en hypotese, møntstedet kan også være fx Trelleborgene. Vi ved det ikke præcist. Som bekendt arbejder jeg for tiden på en syntese over Harald Blåtands møntvæsen, så jeg er rigtigt meget superglad for et fund i en veldokumenteret kontekst! Det må vi tale mere om! Hilsen Jens Christian Moesgaard, Nationalmuseet

  • Lars Krants siger:

   Kære Jens

   Efterhånden er vi blevet ganske glade for det lille beskedne blikstykke. Mønten er fundet i opfyldslaget til et brændt grubehus. De øvrige fund i huset antyder en datering til omkring år 1000 eller i ti-årene umiddelbart herefter. Hvad grubehuset har været brugt til er ikke entydigt. Vel sagtens værkstedshytte, men da der er en ovn i husets ene hjørne, kan det ikke udelukkes, at det har været brugt til beboelse. Således som tingene opfattes for nuværende, har grubehuset været placeret bagest på en lang smal grund der har vendt ned mod åen. Tættere på åen har de egentlige beboelseshuse været placeret. Ud fra tidligere gravninger (særligt udgravningen i kælderen under Skt. Clemens Stræde 10 – der desværre endnu ikke er publiceret!) antydes det, at der er tale om kvarter i byen med kombineret handel og håndværk, måske endda et område med købmænd fra de slaviske egne.

   med venlig hilsen Lars Krants

   • jens christian moesgaard siger:

    Kære Lars!
    Tusind tak for disse supplerende oplysninger. Blot et ekstra opklarende spørgsmål: når du skriver “opfyldslag”, mener du så opfyld/oprydning efter branden? Så mønten altså ikke nødvndigvis er tabt i huset? Men sekundært aflejret?
    Korsmønterne går ud af brug i DK allerede før år 1000 (ud over en enkelt overlevende eller to). Kunne dit grubehus eventuelt trækkes tilbage til 980erne eller 990erne? mvh Jens Chr

   • Lars Krants siger:

    Kære Jens Christian
    Mønten er fundet i de jordlag der fyldes i det hul brandtomten har efterladt. Mønten er derfor med sikkerhed sekundært aflejret og kan på den baggrund ikke bruges i en diskussion om disse mønters omløbstid.

    Hilsen Lars Krants

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: