Særpræget smykke revisited

af Lars Krants

Som læsere af denne blog vil erindre, har jeg tidligere undret mig over en særpræget fibula med en konkav skive (se nedenfor). Det usædvanlige ved smykket var dels den konkave form, dels at der tilsyneladende intet motiv var på skiven; end ikke på røntgenbilledet. Vore dygtige konservatorer har nu grattet lidt på smykket, og minsandten om ikke der alligevel dukkede et motiv frem.

Pseudo-møntfibula fra omkring år 1000.

Der er ikke længere tvivl om, at der er tale om en pseudo-møntfibula, altså en fibula med et møntlignende motiv. Der ses en ”omskrift” bestående af forvanskede bogstavlignende symboler omkring et lille centralt placeret kors. Flere mønter fra tiden omkring år 1000, den formodede alder på smykket, har et sådan korsmotiv, men diameteren på disse er betydeligt mindre en skiven på smykket, der er ca. 2,8 cm.  

Skivens konkave udformning er ikke oprindelig, men betragtes nu som resultat af de mange år i jorden.  Og hvorfor kunne man ikke se noget motiv på røntgenbilledet? Det har vist sig, at der på smykkets bagside er et tyndt lag bly der effektivt blokere for enhver anvendelse af røntgen.

Pseudo-møntfibler hører ikke til de hyppigste fund i Danmark. Ifølge en oversigtsartikel fra 2005 af Baastrup, er der kun fundet 6 pseudo-møntfibler  i Danmark; hovedparten på Sjælland og ingen i Jylland overhovedet. Det er ikke lykkedes mig at finde direkte paralleller til smykket.

Litt.: M.P. Baastrup: Småfibler af karolingiske og ottonske typer i Danmark, Aarbøger fpr Nordisk Oldkyndighed og Historie, 2005, s. 209-255.

H-J. Frick: Karolingisch-ottonische Scheibenfibeln des nördlichen Formenkreises, Offa, Bd. 49/50, 1992/93, s. 243-463.

E. Wamers: Die Frühmittelalterlichen Lesefunde aus der Löhrstrasse (Baustelle Hilton II) in Mainz, 1994.

2 Responses to Særpræget smykke revisited

 1. Morten Søvsø siger:

  Vi har en god håndfuld fra Ribe. By, marsk og geest 19, s. 44.

  • Lars Krants siger:

   Kære Morten

   Det ville jo unægteligt skuffe mig en lille smule hvis I i Ribe ikke også på dette punkt kunne trumfe Århus med flere alen. Tak for henvisningen. I skulle vel ikke også tilfældigvis have fundet en pseudo-møntfibula med korsmotiv?

   hilsen Lars Krants

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: