Flere mønter fra vikingetiden

af Lars Krants

For måneder siden skrev jeg her på bloggen om fundet af en mønt af såkaldt korstype. Begejstringen var stor, dels fordi det er den første vikingemønt fra Århus, dels fordi netop denne mønttype tilfældigvis var under særlig bevågenhed i forbindelse med det store Jellingeprojekt. Der gik da heller ikke langt tid, førend fundet blev nævnt i en artikel (for henvisning se nedenfor), hvor det foreslås at mønttypen er præget i Hedeby i 980-erne af Harald Blåtand. Netop denne periode af Hedebys historie er traditionelt blevet udlagt som værende under tysk kontrol (år 974-983), men undersøgelsen af korsmønterne antyder, at også i denne periode var byen under den danske konges herredømme; en hypotese der i øvrigt ikke er ganske ny, men altså her understøttes.

Til glæde for møntforskere kan vi nu derfor komme med den glædelige nyhed, at der er dukket endnu to mønter af korstype op; den ene er fundet i brandlaget i det brændte grubehus og den anden i et fladedækkende kulturlag uden for grubehuset.

Den for flere måneder siden omtalte første mønt blev fundet i opfyldslagene til det brændte grubehus, men den nyfundne mønt stammer altså fra selve brandlaget i huset, og er derfor med sikkerhed samtidigt med dette. Dette er en vigtig oplysning i spørgsmålet om husets datering.  Mønten er ved første øjekast velbevaret men noget tyndslidt, og det har ikke af undertegnede været muligt at bestemme møntens præg entydigt; det velkendte kors på møntens ene side er det eneste på røntgenbilledet, der træder tydeligt frem.

Mønten fra kulturlaget er desværre knækket og møntens præg kan ikke entydigt bestemmes. Mest ligner den nr. 8, 9 eller 10 (ill.: Brita Malmer: Nordiska Mynt före år 1000, 1966).

Den anden mønt er knækket, kun ca. en tredjedel af mønten er bevaret. Til gengæld er møntens præg ganske tydeligt: på møntens ene side det bekendte kors og på den anden side bølger, cirkler og trekanter således som det ses på illustrationen. Mønten er fundet i et fladedækkende kulturlag uden for grubehuset, der er tolket som en belægning. Laget er oprindeligt tolket som værende fra 11-1200-tallet men denne datering bør måske genovervejes. Desværre er de få fund fra laget vanskelige at datere, så indtil videre kan det ikke afgøres, om laget er fra vikingetiden, som mønten antyder, eller om mønten ved tilfældigheder er havnet i et yngre lag fra middelalderen. Når vi får lejlighed til at nærstudere udgravningens resultater vil dette spørgsmål forhåbentligt kunne besvares.

Litteratur: Volker Hilberg og Jens Christian Moesgaard: Opsigtsvækkende fund af korsmønter. Er hypotesen om ”Tyskervældet” i Hedeby 974-983 forkert?, Nordisk Numismatisk Unions Medlemsblad Nr. 4, 2010, s. 143-150.

4 Responses to Flere mønter fra vikingetiden

 1. jens christian moesgaard siger:

  Kære Lars!
  Tillykke med fundene! Det var fantastisk! Hedeby har 6 fund af korsmønter, du er ved at nærme dig! Langt foran Råhede (Ribe), Vorbasse og Trelleborg, der kun har én hver!
  Sikke en nytårshilsen!
  mvh Jens Christian Moesgaard

 2. Lars Krants siger:

  Jeg havde jo nok på fornemmelsen, at du ville sætte pris på fundet. Og at vi for en gangs skyld er foran Ribe luner her i vinterkulden. Da de alle er bestemt af undertegnede ser jeg frem til at en ekspert (dig) ser på dem – jeg sender dig derfor pr. mail røntgenbillederne.

  hilsen Lars Krants

  • jens christian moesgaard siger:

   Kære Lars! Tak for røntgen-billeder. Jeg er helt enig i dine bestemmelser. Vi må se, om man kan være mere præcis efter konserveringen. mvh JC

 3. Morten Søvsø siger:

  På Ribes vegne strækker jeg våben og bøjer mig i støvet

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: