Bispetorvet og udgravningen – baggrund

På sporet af det ældste Århus

Århus er sammen med Hedeby og Ribe en af Danmarks ældste byer. Præcist hvor gammel byen er ved vi ikke, men måske kan udgravningerne bringe os nærmere et svar. Bispetorvet lå centralt placeret i både vikingetidens og middelalderens Aros, og der er gennem udgravningen håb om at finde oplysninger om byens tidlige historie.

1200 års affald

Når du går en tur igennem Århus’ gader, går du ovenpå næsten 1200 års affald og bygningsrester. Byen er ikke kun vokset i omfang, men også i højden. Lidt som en stor lagkage – hvor de nederste lag er fra det ældste Århus. År for år føjes nye lag af affald og bygningsrester til.

Ved afgravningen af Bispetorvet i 1921 blev op til 2 meter jord gravet væk. Det fjernede sporene fra byens historie ned til 1200-tallet.

Lagene fra før 1200-tallet kan være bevaret. Bispetorvet var dog tæt bebygget frem til 1916, og under 2. verdenskrig blev der bygget fem beskyttelsesrum på pladsen. Hvor meget, der er tilbage fra før 1200-tallet, vil denne undersøgelse vise.

 

Hvad håber vi på at finde?

En hedensk gravplads og vikingernes huse

Man har gennem mange år haft en teori om, at der har ligget en hedensk gravplads på dette sted i byen. Måske kan vi finde grave fra før domkirkens tid.

Vi er næsten helt sikre på at finde spor af vikingebyens huse. Dels de såkaldte grubehuse, små værkstedsbygninger hvis gulv er forsænket op til en meter under terræn og dels stolpehuller, lergulve og ildsteder fra lerklinede huse. Måske vil disse fund være med til at datere byens opståen mere præcist.

Kontakter til de slaviske egne syd for Østersøen

Ved undersøgelser andre steder i byen har man fundet genstande, der stammer fra de slaviske egne, og noget tyder på, at der har været slaviske købmænd i byens ældste tid. Måske finder vi flere spor efter disse kontakter.

Er tolkning af kapitelhuset rigtigt?

I 1921, da kapitelhuset blev udgravet, blev det tolket som kannikkernes – domkirkepræsternes – fælleshus og dateret til 1200-tallets sidste halvdel. Hvis denne tolkning er rigtig, er det det eneste af sin slags i Danmark. Med de nye undersøgelser håber vi at få bekræftet dette og få mere at vide om domkirkens bygninger fra middelalderen.

Følg med i hvad arkæologerne finder på Moesgård Museums hjemmeside www.moesmus.dk

 Mere om baggrunden for udgravningen kan af den særligt interesserede læses her:

 Bygherrerapporten fra udgravningen af Bispetorvet i 2005/2006

Yderligere oplysninger om udgravningen kan fås hos:

Museumsinspektør Lars Krants

e-mail: farklkl@hum.au.dk

tlf.:    6020 2751  

og

Museumsinspektør Camilla Bjarnø

e-mail: moescb@hum.au.dk

tlf.:   2252 0613

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: